RAHMAN ve Rahim olan Allah’ın adıyla
(Bütün İnsanlara iyilik eden ve tüm Müslümanlara lütfu geniş olan Allah’ın adıyla).
Fatiha Suresi
İniş Sırası: 5 • Mushaf Sırası: 1 • Mekki Sure • 7 Ayettir
MEKKİ SURELER ile Yüce Rabbimiz; Mekke’de yaklaşık 12.9 (13 Yılda) Peygamberimizi ve Ashabını adeta 12 Yıllık İlk, Orta, Lise ve Dengi Okullarda Temel Eğitim ve Öğretim Sistemi ile Eğitip bilinçlendirmiştir!
Dolayısıyla özellikle; “BİRİNCİ BÖLÜM MEKKİ SURELER” Tüm insanlar tarafından birey ve toplu olarak (aynı zamanda Ailecek) okunması gözönünde bulundurularak tarafımızdan hazırlanmış olup: İnsanların Akidesini düzeltip güzelleştirmeyi, İLERİYİ / AHİRETİ düşünmeyi ve İMAN etmeyi öğretir.
Alak’tan Mutaffifin Suresine kadar olan 86 Sure; aynı zamanda Medeni Sureleri Doğru Anlamanın da altyapısıdır:
Henüz Kitap nedir, İman nedir bilmeyen bütün insanları ayırdetmeden yani Kur’an Kültürüne henüz sahip olmayan 7’den 70’e herkesi kuşatıcıdır ve bu 86 Sure insanların kalplerinde AKİDE ve İMAN ‘ın oluşumuna ve yerleşmesine yardımcı olur.
Böylece Allah (Temel Akideden Saydığımız Konuları); bizzat KENDİSİNİ, Melekleri, Peygamberleri, İblisi-Tağutu-Şeytanı (ve bu varlığın din adamlarını), Adem’i / Beşer’i / İnsanı; İnsanın İlk / Sıfır Yaratılışı ile birlikte Kıyâmeti / Saati, Ahireti, Din Gününü / Karşılaşma / Hesaplaşma Gününün gerçeği vs. BİZZAT KENDİSİNDEN / KUR’AN’DAN ÖĞRENİLMESİNİ İSTER?!
Çünkü İnsan: Allah ile / Allah’ın Adını kullanarak ALDATMA özelliğine / karakteristik yapısına sahiptir! Onun için Allah Kur’an’da SIKI SIKIYA tembihler: Onlara uymayın BANA uyun, diye?!
Daha açık ve net bir ifadeyle: İster Müslüman olduğunu söylesin, ister Allah’a şirk koşarak inananlardan olsun kendilerine Alim, Şeyh, Evliya, Efendi Hazretleri, Cemaat Liderleri denilen her kim varsa insandan öğrenilmemesini yalnızca KUR’AN’dan öğrenilmesi gerektiğine vurgu yapar.
Bu Surenin Ana Teması:
Fatiha Suresi, Kur’an’ın ana konularını icmali / kısaltılmış / özet bir şekilde içermektedir. Tevhid, nübüvvet, ahiret, ibadet ve Allah’a mutlak bağlılık gibi kavramlar temelde şekillenir. Kur’an’da anlatılan tüm ilahi mesajların özeti ve İslam’ın ana politikalarını sunan bir duadır. Bu nedenle “Ummu’l-Kur’an” (Kur’an’ın Anası) olarak adlandırılmıştır. Elbette Allah’ın rabliği, rahmeti ve mutlak hükümranlığını ifade eder, aynı zamanda doğru yolun talep edilmesi vurgulanır.
Allah’ın tek bir Ayetini ya da Kur’an’ın Bütününü anlamak o kadar kolaydır ki; yalnız: Emirler, Nehiyler / Yasaklar, Tavsiyeler, Bilgiler ve Sitemizde herhangi bir Ayetin hemen alt kısmında bulunan BAĞLANTILI AYETLER de göz önünde bulundurularak okunursa?!
1) Rabbin sana ne emrediyor, öğren ve Emirlerine uy!
2) Rabbin sana neyi yasaklıyor, öğren ve Nehiylerinden / Yasaklarından kaçın!
3) Rabbin sana neleri tavsiye ediyor, öğren ve gücün oranında Tavsiyelerine uy!
4) Rabbinin sana verdiği Bilgileri öğren ve bilgi sahibi ol! Unutma ki; Kur’an’ın neredeyse dörtte üçü bilgiye yöneliktir.
Bu Surede özet olarak geçen Emirler, Nehiyler / Yasaklar, Tavsiyeler ve Bilgiler şunlardır;
- Emirler: Doğru yolun gösterilmesi için dua edilmesi (“Bizi doğru yola ilet”).
- Nehiyler: Sapkınların ve Allah’ın gazabına uğrayanların yolundan gidilmemesi talebi.
- Tavsiyeler: Allah’a kulluk edilmesi ve sadece O’ndan yardım istenmesi gerektiği belirtilir.
- Bilgiler: Allah’ın Rahman ve Rahim olduğu, hesap gününün sahibi olduğu ve her türlü hamdın yalnızca Allah’a mahsus olduğu vurgulanır.
Sonuç Cümlesi;
Fatiha Suresi, bir Müslümanın Allah ile olan bağını kuvvetlendiren, O’na kulluğu ve yardım dileğini ifade eden bir duadır. Bu sure, tüm insanların doğru yola, Allah’ın lütfettiği nimetlere ulaşmasını ve kötü yollardan sakınmasını amaçlayan bir rehber niteliğindedir.
Duamız: Yüce Rabbimiz kendisine gereği gibi (Kur’an’ı anladığı bir dilde Meal ve Çevirilerinden okuyup) yönelen bütün kullarını: Emir ve Nehiylerini hayatına alarak uygulayan; Tavsiyelerine gücü oranında uyan ve verdiği bilgileri özümseyip içselleştirerek öğüt / ibret / nasihat alan kullarından eylesin (Amin).
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
(Rahman sıfatıyla bütün İnsanlara merhametiyle muamele eden ve Rahim sıfatıyla da bütün Müslümanlara rahmetiyle davranıp lütfu geniş olan Allah ın adıyla)
Fatiha 2
ADINDAN övgüyle bahsedilmeye / HAMDA lâyık olan tek varlık; Alemlerin Rabbi, Sahibi yalnızca Allah’tır!
Parantezlerle okuduğumuz bazı kavramları daha net anlamış oluruz. Mushaf Sıralamasına göre ilk sırada olan Fatiha Suresi neden 1. ayette: Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur, denilmiştir görelim;
ADINDAN övgüyle bahsedilmeye / HAMDA[*] (ibadet, kulluk edilmeye ve yardım istenilmeye) lâyık olan tek varlık; Âlemlerin (dünya ile birlikte bütün kâinatın / evrenin / uzayların / gezegenlerin / galaksilerin) Rabbi / Sahibi (bütün kulların ve zamanların, canlı ve cansız bütün varlıkların sahibi, hükümdarı, eğiticisi, terbiyecisi, koruyucusu olan) Allah’tır!
______________________
[*] Hamd kelimesinin doğru anlamı aslında hemen aşağıda gelen ayetlerle Allah tarafından açıklanmıştır. Yoksa kuru kuruya elhamdülillah demek değildir. İbadet ve Yardım istenilmeye lâyık tek varlık Allah’tır, O; Rahman’dır, Rahim’dir, Din Gününün Sahibidir, Sırat-ı Müstakime (en doğru yola, en doğru anlayışa yalnızca O iletir), her türlü dalaletten yalnız O’na sığınılarak (Kur’an ile) kurtulunur şeklinde okumakta fayda var!
Fatiha 3
O Rahmândır (iyiliği sonsuzdur)[1], Rahîmdir (ikramı boldur).[2]
______________________
[2] Rahman sıfatıyla; inansın inanmasın yarattığı bütün kullara karşılıksız iyilik edendir.
[3] Rahim sıfatıyla yalnız inananlara ve iyilere karşılıksız verendir/lütfu geniş olandır.
Fatiha 4
Din (hesap/hesaplaşma/ceza/karşılık) gününün sahibidir.
Fatiha 5
ANCAK Sana ibadet eder / boyun eğer / kul olur ve yalnız Senden yardım[1] isteriz.
______________________
[1] İnsanların yapabilecekleri şeyler yardım olarak Allah’tan istenmez. İnsanların yapamayacakları şeyler yardım olarak yalnız ve yalnız Allah’tan istenir
Fatiha 6
BİZE doğru yolu göster (öğret).
Fatiha 7
Kendilerine nimet (Vahiy / Kitap) verdiklerinin yolunu. Gazaba uğramayan ve asla sapıklık üzere olmayan / Senin yolunda dosdoğru gidenlerin (Nebilerinin) yolunu öğret / göster.