ŞÜPHESİZ (bu Kitab’a inanan) Müminler, Yahudi[yim diyen]ler / Yahudi mezhebindenim diyenler, (kendilerini) Hristiyan[ız diye adlandıran]lar / Hristiyan mezhebindenim diyenler ve Sabilerden[1] [Nebilerle tanışmamış, bizzat onlara ulaşmamış, herhangi bir Nebi ve Rasûle kavuşmamış kimselerden] her kim; “Allah’a ve ahiret gününe iman eder[2] ve salih amel / insana ve hayata katkı sağlayacak faydalı işleri en iyi -Allah’ın emrettiği- şekilde yaparsa, işte onlar için; Rableri katında ödül vardır, onlar gelecekten endişe etmeyecek, geçmişten dolayı da üzüntü duymayacaklardır!”
______________________
Öncelikle bilinmesi gerekenler;
YAHUDİLİK ~ Musa as.’ın arkasından gidenlerin dini değil, gitmeyenlerin dinidir. Çünkü Musa as.’da İslâm Dinini anlatmak ve yaymakla mükellefti ve Allah onun için de inancının gereği Allah’a teslim olan biri olarak (Musa’ya) Müslüman ismini seçip / beğenip vermişti.
HRİSTİYANLIK ~ İsa as.’ın arkasından gidenlerin dini değil, gitmeyenlerin dinidir. Çünkü İsa as.’da İslâm Dinini anlatmak ve yaymakla mükellefti ve Allah onun için de inancının gereği Allah’a teslim olan biri olarak (İsa’ya) Müslüman ismini seçip / beğenip vermişti.
SÜNNİLİK/ŞİİLİK ~ Muhammed as.’ın arkasından gidenlerin inancı değil, İslâm adına sonraları oluşturulan bir inançtır, daha anlaşılır olsun diye: PARALEL YAPILANMALARDIR, diyebiliriz. Allah’a ve Rasûlüne rağmen oluşturulmuş ve gerçekte onların DİNİ / YAŞAM BİÇİMİ olmuştur. Dolayısıyla; Muhammed as.’da İslâm Dinini anlatmak ve yaymakla mükellefti ve Allah onun için de inancının gereği Allah’a teslim olan biri olarak (Muhammed as.’a) Müslüman ismini seçip / beğenip vermişti. Velhasılı Nebi as.’dan ~ Muhammed as.’a kadar Allah katından gönderilen Dinin Adı: İSLÂM, Müntesiplerine de MÜSLÜMAN denilmiştir.
DİPNOTLAR;
[1] Sabiler-Sabilik: Bakara 2/62, Hac 22/17. Kendisine bir elçinin tebliği ulaşmayan ya da herhangi bir elçiye ulaşamayan kimse / kimseler. Bunlar sadece bile bile şirk koşmaktan (Bakara 2/22) ve bildiği doğrulardan sorumlu tutulur.
[2] Müminler ve Salih Amel yapanlar: Kur’an’a göre Allah’a iman eden; O’nun indirdiği ilâhi mesajların tümüne inanmak demek olduğu gibi, o mesajlarla birlikte gönderilen Rasûlllerin / Nebilerin tamamına (hiçbirini diğerinden ayırt etmeden) iman etmektir. (Bkz. Bakara Suresi 136). Bu şekilde Allah’a iman eden, ahirete iman eden ve salih amel / insana ve hayata katkı sağlayacak faydalı işleri en iyi şekilde yapan (Bkz. Bakara Suresi 25) herkes kurtuluşa erebilir.
1 No.’lu dipnotun detaylı açıklamasıSâbiîler ile ilgili araştırmalara gelince; böyle bir topluluk hakkında şu bilgilere ulaşılmıştır. (Arapça: ٱلصَّابِئَة ٱلْمَنْدَائِيُّون, romanize: aṣ-Ṣābiʾah al-Mandāʾiyūn) güney Mezopotamya ovasına özgü etno-dinsel bir gruptur ve tek tanrılı Gnostik bir din olan Sâbiîliğin takipçileridir. Muhtemelen antik çağlardan kalan son Gnostik gruplardan biri ve vaftizi ilk uygulayanlardandır. Sâbiîler, bugün günlük Irak Arapçası ve Modern Farsça konuşuyor olmalarına rağmen, geçmişte Aramice’den gelişen bir Sami dili Sâbiîce’yi anadili olarak kullanmaktaydı. Sâbiîce esas olarak ayin dili olarak korunmuştur. 2003 Irak Savaşı’ndan sonra 60.000-70.000 kişilik Iraklı Sâbiî topluluk dünyaya dağıldı; topluluğun çoğu komşu İran, Suriye ve Ürdün’e taşındı veya Orta Doğu’nun ötesinde diaspora toplulukları oluşturdu. İran Sâbiîleri ise dinsel zulümlerin bir sonucu olarak sayıca azalmaktadır.[*]
[*] KAYNAKÇA;
1) “Bell, Matthew”. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021.
2) Iraqi minority group needs U.S. attention 22 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kai Thaler,Yale Daily News, March 9, 2007.
3) “Arşivlenmiş kopya”. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021.
4) “Arşivlenmiş kopya”. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021.