İsra 106

(Ey Muhammed; bu sana indirdiğimiz) bir Kur’an ki; insanlara onu iletmen / okuman için anlam kümeleri / bütünlüğü hâline getirdik[1] ve onu bölüm bölüm indirdik!

______________________
[1] Ayrıca Bkz. Kasas: 86. (Aşağıya bağlantılı ayetler linkine de bu ayet konulmuştur).

Bu ayette Kur’an’ın bir öğretim ve eğitim kitabı olduğu anlaşılıyor. Belli aralıklarla okumak için bölümlere ayrılmıştır. Ayrıca bu ayet bizim için bir ışıktır, yol göstericidir, rehberdir. Ta kıyâmete kadar gelip geçecek olan toplumların eğitiminde uygulanılması gereken bir sistemi de ortaya koymaktadır.

Şöyle ki; zaman ve dönem itibariyle insanların anlayışlarına göre, anlayabilecekleri Sureleri bölümler hâlinde hazırlayarak; Tertip ve Tertil tavsiyesi üzere Bkz. Müzzemmil Suresi; belirli bir program üzere hazırlayın / hazırlık yapın ve insanların kolayına gelecek şekilde, çünkü Müzzemmil Suresinde: Artık Kur’an’dan kolayınıza nasıl geliyorsa / geldiği kadar okuyun; Sure Sure bölümlendirerek insanların istifadesine takdim edilmelidir.

İşte biz de bu ve benzeri ayetlere dayanarak, özellikle Medine’de inmeye başlayan, yani; biliyorsunuz İslâm, Medine’de bir Hukuk Sistemi olarak takdim edilmeye başlanmıştır.

Mekke’de tam 13 yıl; insanlarda Allah inancının yerleştirilmesi; ahlâklarının iyileştirilmesi, cennet, cehennem, ahiret (günahlardan sakınılması için hesap günü hesap verme) korkusunun ve sevgisinin aşılanması ile ilgili Temel İnançlar üzerinde durmuştur.

“Medine: İnsanlararası hak ve hukukun ve ayrıca savaşlar da söz konusu olduğu için bu belde ‘savaş hukuku’ ile ilgili ayetlerin inmeye başladığı yerdir!”

Onun için Medeni Sureleri ayrı bir bölüm olarak yayınlamayı uygun görmüş ve 2009 yılı ilk Baskısını sadece Mekki Sureler olarak yapmıştık.

Daha sonra gelen yoğun talep üzerine Mekki ve Medeni Sureleri bütünleştirdik. Elinizdeki bu Kitap’ta (bugün internet Sitemize de Kitap’tan tamamını taşımış olduk) Mekki Surelerden hemen sonra Medeni Sureler Bölümü de eklenmiştir.

Şu an tam olarak 114 Sure bu Kitap’ta birleştirilmiştir. Demek ki: Temel İnançlarının yerleşmesinden sonra insanlara görev ve sorumluluklarının ne olduğunu açıklayıcı hükümler inmiştir. İşte tam da bu yüzden biz, toplumumuzu ve dünya insanlığını öncelikle temel inançlarda; özellikle ‘Şirk’ konularında meselelerini halletmeden, Medeni Sureler ile muhatap etmek istememiştik.

Şükürler olsun artık insanımız bu anlamda fevkalâde bilinçlendiler.