Biz yürürlükten kaldırdığımız veya unutturduğumuz[*] herhangi bir mesajı (hükmü, ayeti, geçmiş kitapları) mutlaka (öncekini daha detaylı ve geniş geniş açıklayan) bir kısmını daha hayırlısı / iyisi ile veya bir kısmını misli ile/bir benzeri ile (örneği, kopyası olan Kur’an nüshasıyla) nesh[**] ederiz / değiştiririz / yenileriz. Allah’ın gücünün her şeye hakkıyla yettiğini bilmez misin?
______________________
[*] Nâsih-Mensuh Gerçeği: Önceki şer’î bir hükmü ilga eden / ortadan / yürürlükten kaldıran yeni hükme nâsih; ortadan kaldırılan önceki hükme mensûh, bu olaya da nesih denilmektedir. Unutturulan ayetler, önceki kitaplarda olduğu halde Kur’an’da olmayan ayetlerdir (5/15).
[**] Nesh, bir kitaptaki yazıyı diğer kitaba aktarmaktır (el-Ayn; Arapça-Türkçe Sözlük). Nesih ya dengiyle ya da daha iyisiyle olur. Allah, önceki kitaplardaki hükümlerin çoğunu son kitabına alarak onları, misliyle nesh etmiş (4/163, 42/13) bazı hükümleri de almayarak yürürlükten kaldırmıştır (5/15). Bazı hükümler ise daha iyisi ile değiştirilmiştir. Mesela Müslümanlar ilk başta orucu, önceki ümmetler gibi tutarken (2/183) daha sonra bazı hafifletmeler yapılmıştır (2/187). Ayet Linkleri ayrıca Bağlantılı Ayetler kısmına (alta) konulmuştur.
«BİZ bir ayeti başka bir ayetin yeri ile değiştirdiğimizde;[1] -ki Allah ne indireceğini daha iyi bilir- “Sen ancak bir iftiracısın” dediler. Hayır, onların birçoğu bilmiyor!» (16/101)
[1] Zebur, Tevrat, İncil içindeki ayetlerin yerine, Kur’an indirilerek önceki kitaplardaki zor hükümler, Kur’an ayetleri ile değiştirilerek kolaylaştırılmıştır.