Sad 72

Onu şekillendirdiğim ve ona (onun için yarattığım) ruh[u] yüklediğim/üflediğim zaman,[1] siz derhal onu tanıyın/benimseyin/onun için kurduğum sisteme destek verin.[2]

______________________
[1] Allah’ın devesi sözcüğü ile Allah’ın ruhu sözcüğü birbirine benzer sözcüklerdir. Evimden, devemden, ruhumdan, arabamdan vb. sözcükler ne ifade ediyor? Ev, deve, ruh, araba, sahibinden ayrı varlıklardır. Bunun gibi ruh da sahibi olan Allah’tan ayrı bir yaratıktır. Allah, önce ruhları yaratıyor, sonra bedenleri. Yaratılan bedene ise, daha önceden yaratılmış olan ruh üfleniyor/yükleniliyor, insanın ruhu ile bütünleştiriliyor da denilebilir. Allah’ın Adem için önceden yarattığı ruhu -Adem’e bir şeref olarak- Adem’in bedenini yarattıktan sonra Allah; Adem’in ruhunu üflüyor/yüklüyor/birleştiriyor, yani; ruh ile bedenini bütünleştiriyor. En doğrusunu Allah bilir! Bu. ayetler özellikle Tasavvufçular tarafından manâ ihlâline uğratılmış, şöyle ki: “Allah, Adem’e bizzat kendine ait ruhundan üfledi” manâsını vererek; bu vb ayetlere, Allah’ın yarattığı kullarını çıkar amaçlı ilâhlaştırmışlardır. Daha açık bir ifadeyle Efendileri/Şeyhleri, (güya) Evliyâları insanlar nezdinde yarı ilâh hâline getirmişler ve onlara kulluk yapmalarını (etraflarında toplanmalarını) sağlamışlardır. Oysa Veli/Evliyâ kavramları asıl/gerçek manâsından çıkartılarak yine kendileri tarafından kurumsallaştırılmıştır. Dolayısıyla Kur’an’a göre her mümin aynı zamanda evliyâdır/velidir/Allah’a dosttur/yakındır, zıddı ise; EVLİYA’ÜŞ-ŞEYTAN yani Şeytana dost/Şeytanın dostları/arkadaşları/yakınları anlamında olup Allah’a düşman olanlardır/Allah’tan uzak olanlardır. Evliyâ ise Veli kavramının çoğulu, dostlar anlamına gelmektedir. Bu inanış kesinlikle şirktir ve Allah katında asla affı yoktur. Her türlü boşaltım sistemine sahip (aciz kuldan) birine Yüce Allah’ın vekillik/halife[temsilci]lik, ilâhlık/ortaklık vermesi asla Allah’a yakışmaz. İnsan için yarattığı ruhu kişinin bedeniyle bütünleştirmiştir, o kadar! Böyle iman edilmesinde insanın ahireti/hesap günü için bizzat kendi faydasınadır. Tasavvuf ehli Şeyhini/Evliyâsını kutsamak için Allah’a böyle bir iftira atmışlardır. Görüşümüzde isabetliysek bu Yüce Rabbimizden bir lûtuftur/ikrâmdır! Hatalıysak O’ndan af/özür dileriz!

[*] Pek çok Meal Sahibi genelde ‘secde edin’ olarak verirler. Biz ‘siz derhal onu tanıyın/benimseyin/onun için kurduğum sisteme destek verin’ olarak manâlandırmayı uygun gördük. Saygıyla eğilme, selâmlama anlamlarını da içerir. Bkz.: Secdenin kök anlamı eğilmedir (Müfredat).

[2] Kur’an bütünlüğünde düşünecek olursak: Allah’ın bir insana/yarattığı bir varlığa secdeye davet etmesi düşünülemez! O’nun emriyle/emrine binaen secde şu manâya gelebilir; “Ona/Adem’e secde etmek/Adem’i tanımak; Bana secde etmektir/beni tanımak gibidir!” Bu ve bundan sonra ‘ÇEVİRİ/MEAL’ boyunca gelecek bu gibi hitapları böyle algılamakta fayda mülâhaza ediyorum! Aynı şekilde bazı ayetlerde, Muhammed sav. için kullanılan “Kim Rasûl’e itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur” (Bkz. Nisa: 80; Al-i İmran: 32, 132; Maide: 92; Enfal: 1, 20, 46; Nur: 54; Muhammed: 33) ifâdelerinde; bir yerde yeni inşa ettiği/şekillendirdiği/yarattığı varlığı, diğerinde ise Resûlünü tanımalarını istiyor gibidir!

_____________________
ADEM AS.’IN YARATILIŞI İLE İLGİLİ AYETLER LİNKİ;

Yukarıdaki ayette şöyle bir parantez koymuştuk: (Allah ilk/sıfır yaratılışın devamı olarak bugün) diye. Biz parantezleri konuyla ilgili Kur’an Bütünlüğünde geçen ayetlerden alıp koyduk ki; İlköğretim, Ortaöğrenim ve Lise Seviyesindeki kardeşlerimiz konuyla ilgili bağlantıyı daha rahat kurabilsinsinler. Aynı zamanda Kur’an Kültürüyle henüz yeni tanışan bütün insanları düşünerek koyduk. Zaten Mealimiz: KELİME KELİME, MOTOMOT yani bir Çeviri/Meal değil biliyorsunuz, nedir peki: KUR’AN’IN KUR’ANCA ANLAM OKUYUŞU diye sunduk bu yüzden. 

Bkz. Bakara 2/30; İsa’nın Yaratılışta durumu Adem’n durumu gibidir olarak gelen Ayeti Al-i İmran 59; Araf 7/189; Müminûn 23/12; 25/Furkân 54; 32/Secde 7; 35/Fâtır 11; 37/Saffât 11; 38/Sâd 71; 38/Sâd 72; 40/Mü’min 67; 53/Necm 32.


Bağlantılı Ayetler: 7/11 7/23



« | Sad 72 | »


Ayetin Kelime Karşılıkları

#KelimeAnlamKök
1feizazamanفَإِذَا
2sevveytuhuonu biçimlendirdiğimسَوَّيْتُهُ
3ve nefehtuve üflediğimوَنَفَخْتُ
4fihionaفِيهِ
5min-danمِنْ
6ruhiruhum-رُوحِي
7fekauderhal kapanınفَقَعُوا
8lehuonaلَهُ
9sacidinesecdeyeسَاجِدِينَ