Onu düzenlediğim ve onun ruhunu[1] ona üfle[yerek can ver]diğim (onun için yarattığım ruhunu bedenine yüklediğim/giydirdiğim) zaman hemen onu selâmlayın/benimseyin/tanıyın[*]/bütün işlerinde ona destek verin.”[2]
______________________
[1] “Ruhumdan ona üflediğim zaman” diye de pek çok Meal Sahibi tarafından tercüme edilmiştir. Lâkin bu manâ sapmalara neden olmaktadır. Özellikle (İslâm çerçevesinde bilinen ancak İslâm’da/Kur’an’da yeri olmayan) Tasavvuf ekolünde ‘yaratılana kendi ruhundan üflediği için’ (haşâ) Allah’tan bir parça/cüz olarak görülür ki; bu özellikle Şeyh edinilen kişilere tapma derecesine kadar sapkınlıklara neden olmuştur. Her insanın ruhu önceden yaratıldı, sonra insan için yaratılan ruh(u), yeni şekil alan insanın bedenine uygun zaman diliminde üfleniyor/yükleniyor. Aynı bir Bilgisayar gibi düşünün?! Normalde bir elektronik metal parçası gibi görünür, lâkin ona ‘Program’ yüklendiğinde aktif/canlı hâle gelir, işte onun ruhu (canlandıranı) da o programdır. (Allah en doğrusunu bilir). Devemden, ruhumdan sözcükleri, ilgili yaratığın Allah’ın zatından değil, Allah’ın yarattıklarından olduğunu ifade ediyor. Bkz. Sad: 72 ve dipnotu.
[*] Pek çok Meal Sahibi genelde ‘secde edin’ olarak verirler. Biz; önünde saygıyla eğilin, selâmlayın olarak vermeyi uygun gördük. Bkz.: Secdenin kök anlamı eğilmedir (Müfredat).
[2] Yine burada; “Kim Rasûle itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur” ayetleri ile, Adem’e secde edin (diye pek çok Meal Sahibi tarafından çevirilen) ayetlerini birlikte düşünmeyi öneririm. O Mealleri okuduğunuzda “Adem’e secde edin” diye geçen yerleri “Allah’a secde edin” olarak algılayın. Yoksa Allah’ın, Adem’e secde edilmesini emrettiği düşünülmemelidir. Onun için bizce; “yeni yarattığım varlığı tanıyın” buyurulmaktadır. (En doğrusunu Allah bilir). Bkz. Sad: 72 ve dipnotu.
ADEM AS.’IN YARATILIŞI İLE İLGİLİ AYETLER LİNKİ;
Yukarıdaki ayette şöyle bir parantez koymuştuk: (Allah ilk/sıfır yaratılışın devamı olarak bugün) diye. Biz parantezleri konuyla ilgili Kur’an Bütünlüğünde geçen ayetlerden alıp koyduk ki; İlköğretim, Ortaöğrenim ve Lise Seviyesindeki kardeşlerimiz konuyla ilgili bağlantıyı daha rahat kurabilsinsinler. Aynı zamanda Kur’an Kültürüyle henüz yeni tanışan bütün insanları düşünerek koyduk. Zaten Mealimiz: KELİME KELİME, MOTOMOT yani bir Çeviri/Meal değil biliyorsunuz, nedir peki: KUR’AN’IN KUR’ANCA ANLAM OKUYUŞU diye sunduk bu yüzden.
Bkz. Bakara 2/30; İsa’nın Yaratılışta durumu Adem’n durumu gibidir olarak gelen Ayeti Al-i İmran 59; Araf 7/189; Müminûn 23/12; 25/Furkân 54; 32/Secde 7; 35/Fâtır 11; 37/Saffât 11; 38/Sâd 71; 38/Sâd 72; 40/Mü’min 67; 53/Necm 32.