Sonra onu şekillendirdi ve (insanlar için yarattığı) ruhtan üfledi[1] (ruhlarını bedenlerine giydirdi). Sizin için kulaklar (işitme özelliği), gözler (görme özelliği) ve kalpler (duygusal zekâlar) var etti. Ne de az şükrediyorsunuz!
______________________
[1] İnsana / yarattığı beşere bir lütuf olarak yarattığı ruhu o beşerin bedenine üfledi / giydirdi. Önce bütün insanların ruhları yaratıldı. Sonra sırası gelen beden yaratılıyor. Ve melekler bedenlerin yaratılmasının bir aşamasında ilgili insanın ruhunu getirip bedenine üflüyorlar / giydiriyorlar. Aynı bir Cep Telefonu veya Bir Bilgisayarın İŞLETİM SİSTEMİ gibi de düşünebilirsiniz. İşletim Sistemi yüklenmeden gerek Cep Telefonu ve gerekse Bilgisayarlar metal yığınıdır adeta?! Bir de bir insan bir insana akıl verebilir, o kişiye kendi AKLINI mı veriyor?! Hayır, kişi tecrübeli insanın aklından (tecrübesinden) yararlanmak için danışıyor, bilgi istiyor; o danışılan kişi de fikrini, görüşlerini veriyor gibi de düşünebilirsiniz. Burada Allah’ın kendi ruhunu üflemesi, o kişi için yarattığı bedene Allah kendi ruhunu yüklemesi söz konusu bile değildir. Kul / kişi için yarattığı yani o kişi için yarattığı özel ruhu kişiye üfledi / yükledi / giydirdi anlamı daha uygundur. Ayrıca bkz. Enbiya 91. ayet ve dipnotu.
_____________________
ADEM AS.’IN YARATILIŞI İLE İLGİLİ AYETLER LİNKİ;
Yukarıdaki ayette şöyle bir parantez koymuştuk: (Allah ilk/sıfır yaratılışın devamı olarak bugün) diye. Biz parantezleri konuyla ilgili Kur’an Bütünlüğünde geçen ayetlerden alıp koyduk ki; İlköğretim, Ortaöğrenim ve Lise Seviyesindeki kardeşlerimiz konuyla ilgili bağlantıyı daha rahat kurabilsinsinler. Aynı zamanda Kur’an Kültürüyle henüz yeni tanışan bütün insanları düşünerek koyduk. Zaten Mealimiz: KELİME KELİME, MOTOMOT yani bir Çeviri/Meal değil biliyorsunuz, nedir peki: KUR’AN’IN KUR’ANCA ANLAM OKUYUŞU diye sunduk bu yüzden.
Bkz. Bakara 2/30; İsa’nın Yaratılışta durumu Adem’n durumu gibidir olarak gelen Ayeti Al-i İmran 59; Araf 7/189; Müminûn 23/12; 25/Furkân 54; 32/Secde 7; 35/Fâtır 11; 37/Saffât 11; 38/Sâd 71; 38/Sâd 72; 40/Mü’min 67; 53/Necm 32.